Hoe maak je een Meerjarenonderhoudsplan duurzaam?

Hoe maak je een Meerjarenonderhoudsplan duurzaam?

Een goed én duurzaam Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) gaat verder dan alleen het in kaart brengen van je gebouwen en installaties. Het maakt je volledige organisatie duurzamer én levert een flinke besparing op onderhouds- en energiekosten op. Hoe? Dat leg ik je graag uit in dit blog.

Laten we bij het begin beginnen. Wat is een Meerjarenonderhoudsplan eigenlijk? Kort gezegd is het een rapport waarin staat wanneer welk onderhoud plaats moet vinden en wat de kosten hiervan zullen zijn. Het plan geeft een duidelijk overzicht van de status van de aanwezige assets en installaties in een bepaald pand. Aan de hand van een NEN2767-conditiescoremeting kun je de gemiddelde jaarlast uitrekenen en daarmee de juiste budgetten vrijmaken voor de komende jaren.

Het MJOP biedt dus een duidelijk beeld van de leeftijd van installaties of onderdelen, het vereiste onderhoud en het moment waarop installaties of onderdelen vervangen moeten worden. Het is echter belangrijk om te onderstrepen dat dit slechts een prognose is. Wij adviseren om minimaal één keer per jaar de status van je installaties te controleren. Dit kan op basis van conditiscoremetingen of gecombineerde analyses op storingen en andere databronnen. Zo houd je je MJOP altijd actueel en geef je de te maken kosten op het juiste moment uit.

In ons geval bepalen we in overleg met onze klanten de prioritering van benodigde (onderhouds)werkzaamheden en rekenen we desgewenst verschillende scenario’s uit om tot een goed onderbouwd jaarplan of meerjarenplan te komen.

 

Formule voor verduurzaming

Heb je dit op orde? Mooi! Helaas betekent dit niet direct dat je ook duurzaam bezig bent. Hier komt onze formule om de hoek kijken. Over de assen bricks, bytes en behavior kun je ervoor zorgen dat een gebouw voldoet aan wettelijke eisen én aan jouw ambitieniveau. Het unieke aan deze aanpak is dat we verder gaan dan alleen het gebouw en de installaties. Een breed beheerperspectief (waaronder ook soft services), kennis van het stimuleren van duurzaam gedrag én het monitoren van de bezettingsgraad en energie maakt onze formule een totaalaanpak.

1. Bricks: je gebouw verduurzamen

Je bakstenen neem je onder de loep door het uitvoeren van een EPA-U scan. Met behulp van deze scan heb je inzicht in welke adviesmaatregelen voor jouw pand slim zijn om uit te voeren. Denk hierbij aan een juiste afweging op kosten, terugverdientijd én besparingspotentieel. Je kunt hierbij denken aan het isoleren van een dak op het moment dat dit dak aan vervanging toe is. Maar is het niet slimmer om het dak nu al te isoleren? Zodat jouw pand het gewenste duurzaamheidsniveau behaalt en je daarmee dus ook op (energie)kosten bespaart.

2. Bytes: meten is weten

Op basis van data verkrijg je inzicht in het daadwerkelijke verbruik in een pand. Gemiddeld ontstaat er door deze inzichten een besparing van 10% tot 35% op de energienota. En ook op onderhoud valt er winst te behalen. Wat dacht je van het vergelijken van het energieverbruik en de bezettingsgraad? Hier kun je rekening mee houden bij het afstellen van je installaties. Zo voldoe je ook aan het nieuwe bouwbesluit van april 2018. Je verwarmt dan per medewerker in plaats van per vierkante meter.

Je kunt ook denken aan het toepassen van risico gestuurd onderhoud. Zo zorg je ervoor dat je zonnepanelen altijd het maximale rendement leveren. De zonnepanelen worden gereinigd en onderhouden op het moment dat je aan de hand van data ziet dat het gerealiseerde rendement onder het theoretische rendement ligt, in plaats van op vaste tijdstippen.

3. Behavior: duurzaam gedrag stimuleren

Een gemiddelde gebruiker in een kantooromgeving is zich niet bewust van zijn of haar invloed op het energieverbruik van het bedrijfspand in kwestie. Dit kun je wegnemen door gebruikers te informeren én mee te nemen in het belang van een duurzamere keuze. Naast bewustzijn creëren, kun je ook met onze onbewuste keuzes aan de slag. Bijvoorbeeld door middel van nudging.

Het kan al gaan om zoiets simpels als het minder zichtbaar maken van de lift of het bevorderen van het gebruik van de trap op een leuke manier. Maar je kunt ook denken aan verduurzamen van bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen die gebruikt worden door jouw schoonmaakpartij. Met duurzame schoonmaakmiddelen kun je de levensduur van vloeren in een pand verlengen.

Meer weten?

Met deze drie b’s in het achterhoofd maken wij van een MJOP een DMJOP. Wil je meer weten of heb je advies nodig? Maak dan vrijblijvend kennis met één van de adviseurs van VastgoedVerduurzamer.nl.