Met bricks, bytes en behavior de strijd aan tegen energieverbruik, deel 3: bricks

Met bricks, bytes en behavior de strijd aan tegen energieverbruik, deel 3: bricks

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken is onverbiddelijk: vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen in Nederland een energielabel C of hoger hebben. Meer dan de helft – omgerekend 43 miljoen vierkante meter kantooroppervlakte – voldoet nog niet aan die norm, meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan het AD.

Wij hebben als HEYDAY met Vastgoedverduurzamer.nl drie manieren geïdentificeerd waarop facility management een positieve bijdrage kan leveren aan het halen van klimaatdoelstellingen: bricks, bytes en behavior. In dit blog aandacht voor bricks. Toch de basis van onze formule om Nederland te verduurzamen.

Wet- en regelgeving
In de huisvesting van bedrijven valt namelijk veel winst te behalen. Het verduurzamen van bestaand vastgoed in Nederland kan tot circa 40% CO2-uitstoot verminderen. De overheid neemt hierin een leidende rol met de eis dat in 2023 alle bestaande kantoorgebouwen moeten voldoen aan minimaal energielabel C. In 2030 zelfs label A. Naar schatting zijn er duizenden panden verspreid over Nederland die nog niet voldoen aan dit gestelde label. De labels lopen van A tot G, waarbij A heel energiezuinig is en G staat voor energie slurpend.

Echter staan de labels alweer ter discussie. Diederik Samson, voorzitter van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord, noemt het energielabel zelfs hopeloos: “We houden het energielabel als etiket, maar in de onderliggende rekenmethodiek gaan we kWh per vierkante meter hanteren. We gaan dus meer kijken naar het werkelijke energiegebruik.” Daarom wordt nu gewerkt aan een wet die het energieverbruik in kantoren beperkt tot maximaal 50 kWh per vierkante meter.

Waarom een label?

Toch is het belangrijk om aan de slag te gaan met het energielabel. Niet in de eerste plaats ‘omdat het moet’, maar vooral omdat het inzicht geeft in de energetische staat van een gebouw in vergelijking tot andere soortgelijke gebouwen. Door het inzichtelijk maken van de energetisch staat kunnen energiebesparende maatregelen genomen worden, die het pand zuiniger maken. Je kunt hierbij denken aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, warmtepomp of Hr-ketel, zonnepanelen of ledverlichting. Maar ook het juist inregelen en afstellen van installaties levert vaak besparingen op.

Hiernaast kun je het pand, met alle bijbehorende assets, op een duurzame manier onderhouden. Door het toepassen van Assetmanagement en het kiezen van de juiste onderhoudsstrategie, ontwikkel je een duurzaam meerjarenonderhoudsplan. Dit zorgt ervoor dat er geen onnodige onderhoudskosten worden uitgegeven en het milieu niet onnodig wordt belast. Benut dus alle verduurzamingskansen van jouw assets, doe dit aan de hand van een goede strategie én op het juiste moment. Dan merk je dat een duurzame vervanging eigenlijk altijd winst op levert.

Split incentives

Maar wie moet met het verduurzamen aan de slag? Voor veel vastgoed geldt dat de eigenaar niet de gebruiker is van het pand, maar de verhuurder. Dit maakt dat een huurder of verhuurder andere belangen heeft als het gaat om verduurzaming. Naar verwachting zijn vastgoedeigenaren gezamenlijk zo’n 900 miljoen euro kwijt aan extra investeringen, schat het ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar dit betekent niet dat je als huurder achterover kunt leunen. Als de eigenaar niets doet aan verduurzaming, sta jij als huurder in 2023 toch echt op straat.

Om als huurder en verhuurder allebei de vruchten te plukken van verduurzaming adviseren wij om in gesprek te gaan over greenlease of split incentives. Je kunt hierbij denken aan het onderbouwd verdelen van de voordelen op de energierekening die behaald worden door het verduurzamen van het pand. Op deze manier ontvangen beide partijen de kosten en baten van verduurzaming van het pand. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de winst in te zetten om het pand nog verder te verduurzamen. Dat is pas een echte win-win situatie.

Kracht van combinatie

Bij HEYDAY geloven we in de kracht van de combinatie. Ga je aan de slag met bricks? Super! Maar sla ook bytes en behavior niet over. Juist de combinatie is erg effectief: hierdoor kun je meten én aantonen wat het effect is van de duurzame maatregelen die je onderneemt. Dat motiveert medewerkers, creëert een positieve vibe en stimuleert nieuwe ideeën en toepassingen.

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je advies nodig? Maak dan vrijblijvend kennis met één van de adviseurs van Vastgoedverduurzamer.nl.