Met bytes, bricks en behavior de strijd aan tegen energieverbruik, deel 1: bytes

Met bytes, bricks en behavior de strijd aan tegen energieverbruik, deel 1: bytes

De komende jaren zijn bepalend voor hoe de aarde eruit ziet in het komende millennium. “Wij hebben als mens nu nog de mogelijkheid om de aarde op een goed spoor te zetten,” zegt Marten Scheffer, hoogleraar aquatische ecologie, tegen Nieuwsuur. Dit kan onder meer door bestaand vastgoed te verduurzamen, wat goed is voor 40% van de CO2-uitstoot in Nederland. Bijvoorbeeld door de inzet van bytes.

Wij hebben als HEYDAY met Vastgoedverduurzamer.nl drie manieren geïdentificeerd waarop facility management een positieve bijdrage kan leveren aan het halen van klimaatdoelstellingen: bricks, bytes en behavior. In dit blog aandacht voor bytes. Want meten is weten: dé basis van duurzamer gedrag.

Meten van verbruik

Dankzij technologie wordt het steeds eenvoudiger om daadwerkelijk gebruik te meten in een kantoorpand: denk bijvoorbeeld aan energieverbruik, CO2-uitstoot en het fijnstofgehalte van de lucht. Daarnaast worden gebouwen steeds slimmer door het toepassen van Internet of Things. Met sensoren kun je niet alleen je klimaatsystemen monitoren en optimaliseren, maar ook bijvoorbeeld het lichtverbruik of het toiletgebruik.

Het inzichtelijk maken van het daadwerkelijke verbruik via dashboards kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van vastgoed. Tenslotte helpen deze slimme systemen om onnodig energieverbruik terug te dringen; denk aan licht- en klimaatsystemen die alleen geactiveerd worden als bepaalde ruimtes in een kantoorpand ook daadwerkelijk in gebruik zijn.

Waarom is meten belangrijk?

Alle kantoorpanden in Nederland moeten uiterlijk in 2023 energielabel C hebben. Daarnaast werkt de overheid aan een wet die het energieverbruik in kantoren beperkt tot maximaal 50kWh per vierkante meter. Dit wordt verplicht omdat alleen het juiste energielabel nog geen zoden aan de dijk zet.

Ik ken maar al te veel panden met A-label die presteren op D-niveau. Je maakt namelijk pas echt het verschil als ook de gebruikers van een pand energiezuinig handelen. Hiervoor is inzicht in energiegebruik essentieel. Veel bedrijven zijn nog niet zover. Dit betekent een lange weg voor de kantorenmarkt in Nederland, die in zeer korte tijd moet worden afgelegd. Want er zijn pas twee panden in Nederland die aan deze eis voldoen.

Wat heb je hiervoor nodig?

Zoveel mogelijk data, want hoe meer je weet hoe beter. Start met een nulmeting. Meet wat je daadwerkelijk verbruikt: energie, CO2, fijnstof in de lucht en de temperatuur in jouw pand(en). Hiervoor bestaan prima sensoren die je aan het gebouwbeheersysteem kunt koppelen.

Beschik je hier niet over? Dan zijn er tal van software- of IoT-toepassingen die ook deze data voor je kunnen genereren. Deze ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op, waardoor sensoren steeds goedkoper en kleiner worden. En ook langer meegaan. Zo ontstaat inzicht in het werkelijke verbruik van je organisatie. En kun je aan de slag met de volgende B: behaviour.

 

Bij veel kantoren zien we dat de bezetting op woensdagmiddag, vrijdagmiddag behoorlijk afneemt. Ik hoor vaak: ‘Je kunt hier een kanon afschieten zonder dat iemand het hoort’. ’s Avonds en in het weekend natuurlijk al helemaal. Als je na 18:00 uur langs een willekeurig kantorenpark rijdt, zie je vaak lege kantoren. In de weekenden wordt er vrijwel niet gewerkt. Dit is allemaal geen nieuws, toch? Grote kans dat dit bij jouw organisatie ook speelt.

 

Maar waarom zie je dan al die verlichting volop branden? En als je verder kijkt zie je dat installaties vaak veel te veel m2 verwarmen. En slechts een paar werkplekken echt worden benut. Zonde toch?

Praktische tips

In de database van VastgoedVerduurzamer.nl vind je praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt. Graag deel ik een aantal van deze tips om CO2 te besparen.

  • Zorg voor inzicht in het huidige energieverbruik van zowel de gehele organisatie als op leverancier niveau. Denk hierbij aan bijvoorbeeld rapportages over afvalstromen of gereden kilometers door jouw personeel.
  • Regel verlichting in op basis van behoefte: gebruik zo min mogelijk of geen verlichting tijdens zonuren (overdag). Het gebouwbeheersysteem kan het aantal lux meten en de verlichting daarop aanpassen.
  • Zorg voor een duurzaam mobiliteitsbeleid en breng het gebruik hiervan in kaart. Maak een onderverdeling in ‘woon-werk’, ‘werk-werk’ en ‘auto’, ‘OV’ en ‘vliegtuig’. Er zijn slimme meters beschikbaar waarmee je het rijgedrag van medewerkers kunt monitoren. En biedt daar waar mogelijk een duurzaam alternatief in de vorm van een OV-kaart, fiets of mobility oplossing.
  • Contoleer of je schoonmaakleverancier gebruik maakt van energie-efficiënte schoonmaakapparatuur. Denk hierbij aan stofzuigers met automatische frequentieregeling op basis van het drukverschil. Hiermee varieert het vermogen – en dus energieverbruik – automatisch met de behoefte aan zuigkracht die verschilt per ondergrond.
  • En last but not least: analyseer hoe jouw organisatie ervoor staat ten opzichte van andere organisatie.

Kracht van combinatie

Bij HEYDAY geloven we in de kracht van de combinatie. Ga je aan de slag met bytes? Super! Maar sla ook bricks en behavior niet over. Juist de combinatie is erg effectief: hierdoor kun je meten én aantonen wat het effect is van de duurzame maatregelen die je onderneemt. Dat motiveert medewerkers, creëert een positieve vibe en stimuleert nieuwe ideeën en toepassingen.

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je advies nodig? Maak dan vrijblijvend kennis met één van de adviseurs van Vastgoedverduurzamer.nl.