Laat je groene geld renderen voor het te laat is

Laat je groene geld renderen voor het te laat is

Iedereen is bezig met verduurzamen. Toch? Je kunt de krant niet openslaan of het gaat over het verduurzamen van je huis, vastgoed of auto. Ook veel reclames of bedrijfsdoelstellingen spelen in op duurzaamheid. Zo krijg je bij banken als ASN en ABN een lage rente op duurzame investering(en), zodat je geld meer opbrengt als je dit in duurzaamheid stopt. Of wat dacht van je Schiphol, dat laatst 500 miljoen heeft opgehaald om de luchtvaart te verduurzamen. Zo maar wat recente voorbeelden uit de praktijk. Dus: wat houdt je tegen?

Oh, je hebt er geen budget voor…? In dat geval: lees vooral verder. Want elke organisatie wordt verplicht deze investeringen de komende jaren te doen. Dit blog geeft je inzicht in investeringen en subsidies. En tips hoe je je boekhouding en bedrijfsvoering groen(er) kunt maken.

Reserveer tijdig om te verduurzamen
Verduurzamen is niet gratis. Je moet vaak eerst een investering doen, voordat het je iets oplevert. De meeste investeringen kun je op korte termijn terugverdienen, maar soms gaan er ook jaren overheen. Zo heb je de kosten van een EPA-U scan, een afgemeld energielabel of een goed monitoringssysteem binnen één tot twee jaar terugverdient door de besparing op je energierekening. De échte kosten zitten echter vaak in het uitvoeren van maatregelen, zoals LED verlichting, isolatiemateriaal, nieuwe installaties of het plaatsen van zonnepalen op je dak. Dit vergt een grotere – vaak CAPEX – investering. Het is dus zaak om dit voor jezelf op een rijtje te zetten, zodat je weet waar je goed aan doet.

Toekomstige scenario’s
Maar wat kost zoiets? Onderstaande tabel biedt inzicht in de kosten van een willekeurige (geanonimiseerde) opdrachtgever om circa 19.000 m2 te verduurzamen. In deze tabel maken we onderscheid tussen drie scenario’s:

• Transformatie naar een C-label (verplicht in 2023)
• Transformatie naar een A-label (verplicht in 2030)
• Transformatie naar Gasloos


Tabel: afkomstig uit een EPA-U adviesrapport voor één gebouw van ca 19.000 m2 van een kantoorhoudende organisatie.

Wij kiezen ervoor om drie verschillende scenario’s globaal aan onze klanten voor te leggen, zodat ze zelf een goede afweging kunnen maken die bij hun bedrijfsvoering past. Zoals je in de tabel ziet, lopen de investeringen en terugverdientijden per scenario of maatregel nogal uiteen. Ook het impact op je energielabel varieert. Door deze scenario’s naast elkaar te zetten krijgt een opdrachtgever een gevoel bij wat je kunt verduurzamen voor een X bedrag en in welke tijd deze investering is terugverdiend. Hiernaast biedt het inzicht in de besparing in zowel geld als CO2-uitstoot.

Maar welk scenario past bij jouw organisatie? Probeer voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden:

• Welk energielabel wil je en wanneer?
• Welke investering kun/wil je doen?
• Of is verhuizen van je bedrijf wellicht een beter alternatief?

Zodra je deze keuzes hebt gemaakt, kunnen we verder de diepte in.

Maatwerk is de standaard
Oké, je hebt de verschillende scenario’s op een rijtje en je weet globaal waar je aan toe bent. En dan? Zorg ervoor dat je de te maken kosten nauwkeurig uitwerkt of laat uitwerken. EPA-U advies helpt daarbij. Zo zie je waar je staat met je energielabel en welke maatregelen je moet treffen om in 2023 naar energie label C te gaan (en A in 2030). Dit is altijd maatwerk.

Per pand kun je nog zoveel verschillende kanten op. Laat je adviseren over de impact, kosten en terugverdientijd van de verschillende maatregelen op de CO2-uitstoot van jouw pand, maar ook over volgorde van de uit te voeren maatregelen. Vergeet niet om deze energiebesparende maatregelen naast je Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) te leggen. In dit blog geven we tips over hoe je een MJOP duurzamer kunt inregelen voor het meest optimale resultaat.


Tabel: enkele maatregelen afkomstig uit een EPA-U adviesrapport voor 1 gebouw van ca 19.000 m2 van een kantoorhoudende organisatie.

Meer budget nodig?
Een andere methode om aan de slag te gaan met verduurzaming is het aanvragen van subsidies voor duurzame investeringen. Zie het recente voorbeeld van Schiphol bijvoorbeeld. Het loont om je hier in te verdiepen en actie te ondernemen. Heb je geen tijd of expertise? En er zijn veel bureaus die daarbij ondersteunen. Op internet tref je een aantal handige sites aan die je daar bij kunnen helpen, zoals www.energiesubsidiewijzer.nl. Je kunt ook bij ons terecht als je hier hulp bij nodig hebt.

Nog niet overtuigd?
Los van geld en/of wetgeving, zijn er nog tal van redenen te bedenken om te investeren in duurzaamheid. Wat dacht je van een positieve boost voor je imago. Steeds meer mensen willen werken bij een bedrijf dat helpt de wereld een beetje beter te maken, of in elk geval niet slechter. Daar helpt een duurzame bedrijfsvoering bij. De Millenial zie je steeds vaker bewust kiezen voor duurzamere bedrijven. 39% van deze groep laat hun keuze afhangen van of dat wat ze kopen duurzaam is of niet.

Meer weten? Hulp nodig bij het verduurzamen? Of subsidie aanvragen? Neem contact met ons op en start met verduurzamen.

Ter inspiratie. Zo gaat ASN Bank om met duurzame investeringen: