De Noordpool redden? Dat wordt stickers plakken

De Noordpool redden? Dat wordt stickers plakken

In de strijd tegen CO2-uitstoot zijn we er met een energielabel C of beter in 2023 nog lang niet. Zolang installaties niet optimaal zijn ingericht én medewerkers alsnog continu de lift nemen, geen afval scheiden, alle agendapunten uitprinten en zowel de kachel als de airco tegelijkertijd aanzetten is zelfs het meest duurzame gebouw met een uitgebalanceerd MJOP niet duurzaam. Je maakt pas echt het verschil als ook de gebruikers van een pand energiezuinig handelen. Helaas ken ik maar al te veel panden met A-label die presteren op D-niveau. Dat is geen goed nieuws voor de Noordpool.

Zeven politieke partijen hebben eind juni de nieuwe Klimaatwet gepresenteerd. Met een duidelijke doelstelling: de CO2-uitstoot van Nederland moet in 2050 met maar liefst 95% verminderd zijn. De grootste vervuiler is vastgoed, goed voor zo’n 40% van onze totale uitstoot. Om deze uitstoot terug te dringen, moet een kantoorpand in Nederland in 2023 energielabel C of beter hebben. Zo niet, dan blijven de deuren dicht.

Toch zegt dit energielabel niet zoveel. Zolang de gebruikers van een pand de lichten ‘s nachts niet uitdoen, blijft het pand onnodig veel CO2-uitstoten. Dit maakt dat een pand met een D, E of F label duurzamer kan zijn dan een pand met label A, B of C. Of dat een pand met een A-label veel slechter scoort dan aanvankelijk wordt gedacht. Daar komt de overheid nu gelukkig ook achter. Ze werken aan een wettelijk maximaal verbruik van 50 kWh per vierkante meter. Aan deze eis voldoen momenteel pas twee panden in Nederland.

Onbewust in de goede richting

Om onder het verbruik van 50 kWh per vierkante meter te blijven moeten we anders denken én doen. De facility manager kan én moet een grote rol in spelen in de bewustwording rondom energieverbruik. Bijvoorbeeld door middel van ‘nudging’. Letterlijk vertaald is een nudge een zacht duwtje in de goede richting. De meeste keuzes worden gedachteloos gemaakt, maar kleine aansporingen kunnen dit gedrag positief beïnvloeden. Nudges spelen in op het onbewuste gedrag van de mens: door simpele maatregelen te treffen kun je mensen een duwtje in de goede richting geven zonder andere keuzeopties uit te sluiten.

Dit hoeft niet heel moeilijk te zijn. Je kunt al veel CO2 besparen door bijvoorbeeld traplopen te stimuleren, want een lift verbruikt enorm veel energie. Zo kun je ervoor kiezen om de lift in een pand minder zichtbaar te maken of juist het gebruik van de trap op een leuke manier te bevorderen. Dit filmpje laat zien wat je met een paar stickers plakken al teweeg kan brengen. Of wat dacht je van een bordje in de kantine met de tekst: ‘65% van jouw collega’s gebruikt het kleine bord’. De meeste mensen zullen dan sneller ook een klein bord pakken. Dat scheelt weer in de vaatwasser.

Hiernaast kunnen nudges ook bijdragen aan een gezonder leefpatroon. Zo laat dit filmpje zien hoe je een gezonde keuze in de kantine of tijdens een borrel stimuleert.

Heb jij nog meer goede ideeën om mensen duurzame keuzes te laten maken? Laat het ons weten!

>> Welk energielabel heeft het pand waar jij werkzaam in bent? Wij kunnen dit voor je achterhalen én laten zien met het uitvoeren van welke maatregelen je op korte of lange termijn veel verschil kunt maken. Neem contact op met één van onze Vastgoedverduurzamers.